Учитавајући гиф

BIOGRAFSKI LEKSIKON


Izdvajanjem zavičajnog fonda 1992. godine u posebnu bibliotečku celinu pojačala se i potreba za sistematskom nabavkom i prikupljanjem zavičajne građe. Zavičajno odeljenje Narodne biblioteke „Jefimija“ od tada, pored knjiga i periodike, prikuplja i podatke, dokumenta i fotografije zavičajnih autora, kao i značajnih kulturno-istorijskih ličnosti iz trsteničkog kraja za formiranje biografija i bibliografija.

Ovaj digitalni Biografski leksikon, koga je osmislio, uredio i priredio Ivan Veličković, bibliotekar Zavičajnog odeljenja, samo je manji deo, njegov izbor prikupljenih biografskih podataka o zavičajnim ličnostima i autorima, dopunjen i proveren raznim izvorima: matičnim knjigama, arhivskim dokumentima, objavljenim zavičajnim monografijama, leksikonima i drugim publikacijama, kao i podacima sa interneta.

Kao važnije izvore izdvajamo: Srpski biografski rečnik, I-VII, Novi Sad, 2004-2018; Slobodan Simonović, Enciklopedija Kruševca i okoline, od I do IV izd., Kruševac – Aleksandrovac, 2011-2020; Momčilo R. Todosijević, Značajne ličnosti trsteničkog kraja, Trstenik, 2013. i zavičajne monografije Stanka Bzenića i drugih autora.