Учитавајући гиф

NOVINE


Prve novine u trsteničkom kraju, „Vredan zadrugar“ (Organ omašničkih zemljoradničkih zadruga – koga uređuju prijatelji Zadružnoga pokreta u Omašnici), vlasnika i odgovornog urednika, Stojana J. Antića iz Omašnice, izlaze 1905. godine u dva broja – br. 1 (oktobar) i br. 2 (novembar), dimenzija 16,5 h 22 cm, na 8 strana, iz Štamparije Čede Stefanovića u Beogradu.

U Štampariji „Slovo“ Ljubisava Kozića u Kruševcu, od 21. avgusta 1935. godine, Trsteničanin Sava J. Popović, kao vlasnik i odgovorni urednik pokreće novine „Narodna volja“, Nezavisan organ javnog mišljenja. Ovaj nedeljni list od 4 strane, dimenzija 42 cm, izlazio je samo do br. 4, do 12. septembra 1935. godine.

Kao izdavač, Radnički univerzitet Trstenik, 14. oktobra 1961. godine, objavljuje prvi broj novina „Informacije“ – list radnog kolektiva Fabrike hidrauličnih uređaja „Prva petoletka“ Trstenik. Novine „Informacije“, veličine 44 cm, čiji je glavni i odgovorni urednik Dragan Vučković, novinar iz Trstenika, izlaze do 1965. godine. Od ove godine „Informacije“ izlaze pod imenom „Petoletka“, kao list Industrije hidraulike i pneumatike „Prva petoletka“ Trstenik i izlaze redovno do 1990. godine, do br. 720, a neredovno do 2001. godine, do br. 810, kada se gase.

Iste godine, 15. aprila 1965, i Centar za informisanje Radničkog univerziteta Trstenik izdaje prvi broj dvomesečnika „Tribina“ – list za politička i društvena pitanja, glavnog i odgovornog urednika Ljubivoja Kosića, novinara iz Trstenika. Ove opštinske novine su redovno izlazile do 1994. godine i za to vreme su menjale urednike, dimenzije (od 42 do 30 cm) i broj strana, kao i dodatke i podlistke. Nakon 1994. godine „Tribina“ izlazi neredovno i sa prekidima.

Pored ovih, izabranih i važnijih novina, u trsteničkoj opštini je objavljivana i druga periodika: školske novine i bilteni, opštinski glasnici, zadružne i seoske novine, novine raznih preduzeća i institucija... Objavljivane su i kao samostalni listovi i kao dodaci i podlisci „Tribine“ i „Petoletke“.

Novine