Учитавајући гиф

IVAN VELIČKOVIĆ


Ivan Veličković

Ivan Veličković je rođen 3. juna 1957. godine u Trsteniku. Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Tokom studiranja, kao član ekipe Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, učestvovao je na restauraciji i konzervaciji više manastira: Dečani, Mileševa i Banja kod Priboja...

Radio je kao profesor likovne kulture u Gimnaziji „Vuk Karadžić“ i Tehničkoj školi u Trsteniku, kao i u više osnovnih škola u opštini Trstenik. Kasnije je na funkciji sekretara Kulturno-prosvetne zajednice u Trsteniku, a sada radi u Narodnoj biblioteci „Jefimija“ u Trsteniku kao bibliotekar Zavičajnog odeljenja.

Samostalno je restaurirao i konzervirao ikonostase crkava: Svete Trojice u Trsteniku (novi iz 1924. i preostali deo starog iz 1826. godine), Svetog Arhangela Gavrila u Gornjem Ribniku (iz 1824) i Svetog proroka Iliju u Mihajlovcu, kao i stolice – stasidije, takođe u crkvi Svete Trojice u Trsteniku.

Autor je i dva mozaika u crkvi Presvete Bogorodice u Bučju kod Trsenika.

Godinama radi i na dizajniranju, likovnom i tehničkom uređenju knjiga, časopisa, plakata...

Član je redakcija i likovni i tehnički urednik zbornika „SAVREMENA SRPSKA PROZA“, godišnjaka „Ljubostinjska prinošenja“, ranije časopisa „Jefimija“ i časopisa „Dubrava“. Član je i organizacionih odbora kulturnih manifestacija „Jefimijini dani“ i „SAVREMENA SRPSKA PROZA“.

Izlagao je na više grupnih izložbi (Beograd, Novi Sad, Priština, Trstenik...).

Sa Momčilom R. Todosijevićem je autor knjige Pomenik ratnicima trsteničkog kraja 1912-1918. objavljene krajem 2018. godine.

Nosilac je „Gramate Eparhije žičke“, kao i više priznanja, diploma, zahvalnica. Nagrađivan je i za dizajn i likovno uređenje na Sajmu knjiga u Kruševcu.

Živi i radi u Trsteniku.

IZABRANI RADOVI


Knjiga 1
Knjiga 2
Knjiga 3
Knjiga 4
Knjiga 5