Учитавајући гиф

IVAN VELIČKOVIĆ


Ivan Veličković

VELIČKOVIĆ Ivan (1957), slikar i bibliotekar.

Rođen je 3. juna 1957. godine u radničkoj porodici u Trsteniku, od oca Dragana, VK auto i avio mehaničara, i majke Rajke, knjigvodstvenog službenika. Osnovno i gimnazijsko obrazovanje je završio u Trsteniku. Upisuje studije na grupi za filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. U to vreme, kraći period radi kao akviziter na prodaji knjiga (1982-1983), a kasnije i kao bankarski činovnik (1984-1987). Kasnije, 1992. godine, diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na grupi Slikarstvo u klasi prof. Slavoljuba Čvorovića.

Pre i tokom studiranja na akademiji, kao član ekipe Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, učestvovao je na restauraciji i konzervaciji fresaka u više manastira: Dečani, Mileševa, Banja (Sv. Nikola) kod Priboja...

Po diplomiranju je kraće vreme radio kao profesor likovne kulture u Gimnaziji „Vuk Karadžić“ i Tehničkoj školi u Trsteniku, kao i u više osnovnih škola u opštini Trstenik. Posle kraćeg boravaka u Čikagu u SAD-u, zapošljava se kao sekretar u Kulturno-prosvetnoj zajednici u Trsteniku, a od 2004. do penzionisanja, juna 2022. godine, radi u Narodnoj biblioteci „Jefimija“ u Trsteniku, kao bibliotekar Zavičajnog odeljenja.

Pored rada u biblioteci i u kulturi, godinama je angažovan i na izdavačkim poslovima: dizajniranju plakata, korica za knjige i časopise, likovno-tehničkom uređenju knjiga i časopisa, kao i prelomom i pripremom za štampu...

Član je Organizacionih odbora kulturno-duhovne manifestacije „Jefimijini dani“ i književne manifestacije „Savremena srpska proza“, kao i član redakcija i likovno-tehnički urednik zbornika „Savremena srpska proza“ (NB „Jefimija“ Trstenik), godišnjaka „Ljubostinjska prinošenja“, ranije časopisa „Jefimija“ (NU Trstenik) i časopisa „Dubrava“ iz Starog Trstenika.

Kao likovni stvaralac, pored slikanja, bavi se mozaikom, ikonopisom, pozlatarstvom, grafikom, restauracijom i konzervacijom... Izlagao je na više grupnih izložbi (Beograd, Novi Sad, Priština, Trstenik...).

Između ostalog, samostalno je restaurirao i konzervirao ikonostase crkava: Svete Trojice u Trsteniku (ikonostas iz 1924. i preostali deo starog iz 1826. godine), Svetog Arhangela Gavrila u Gornjem Ribniku (iz 1824) i Svetog proroka Ilije u Mihajlovcu (1874), kao i stolice – stasidije, takođe u crkvi Svete Trojice u Trsteniku.

Autor je i dva mozaika za crkvu Presvete Bogorodice u Bučju kod Trsenika, izvedenih venecijanskom „pastom“ – „Svetog Arhanđela Mihaila“ na ulazu u portu i „Uspenje Sveta Ane“ iznad ulaza u crkvu.

Sa Momčilom R. Todosijevićem, piscem više zavičajnih monografija, objavio je krajem 2018. godine knjigu Pomenik ratnicima trsteničkog kraja 1912-1918., za koju je uradio i dizajn korica, likovno-tehničko uređenje, kao i prelom teksta.

Dobitnik je „Gramate“ Eparhije žičke, kao i više drugih priznanja, diploma i zahvalnica. Nagrađivan je i za dizajn korica i likovno uređenje knjiga na Sajmu knjiga u Kruševcu.

Autor je likovnog izgleda i urednik sadržaja i organizacije bibliotečkog sajta – www.bibliotekajefimija.rs – za koji pripremio i sav digitalni materijal, a koji je programerski i tehnički uredio i postavio njegov mlađi sin, Lazar.

Ivan Veličković je oženjen slikarkom Anom (devojačko Mitić), profesorkom likovne kulture u trsteničkoj Gimnaziji „Vuk Karadžić“, i sa njom ima sinove, Uroša i Lazara.

Kao penzioner živi i stvara u Trsteniku, a od 2019. godine bavi se i pčelarstvom.

IZABRANI RADOVI


Knjiga 1
Knjiga 2
Knjiga 3
Knjiga 4
Knjiga 5