Учитавајући гиф

DIREKTOR


Veroljub Vukašinović

Veroljub Vukašinović je rođen 14. novembra 1959. godine u Donjem Dubiču, kod Trstenika. Završio je studije Jugoslovenske i opšte književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Od 1984. godine radi u Trsteniku, prvo kao saradnik za kulturu, a od 1997. godine, do danas, kao direktor Narodne biblioteke „Jefimija“ koja je njegovim zalaganjem izdvojena iz sastava Narodnog univerziteta i osnovana kao samostalna ustanova sa imenom prve srpske pesnikinje.

Objavio je knjige pesama: Čežnja za vrtom, 1993; Povesmo, 1995; Kako je tiho Gospode, 1999, 2000; Dveri u lipama, 2001; Oprosti jagnje belo, 2002; Šumski bukvar (pesme za decu, 3 izdanja), 2003, 2006, 2018; Cvetna nedelja, 2004; Svetlost u brdima (izabrane i nove pesme), 2007; Vrtlar, 2008; Lice, 2009; Iznad oblaka, 2012; Samar (izabrane pesme), 2014; Sveti žar (izabrane i nove pesme), 2016; Vetar i dažd, 2017.

Objavio je i monografiju svog sela Donji Dubič, u ediciji „Hronike sela“ Kulturno-prosvetne zajednice Srbije. Priredio Pred dverima, izbor iz srpske molitvene poezije, 2005. Sa Markom Nedićem uredio je zbornik o Dobrici Ćosiću Pisac i istorija, 2004. i priredio zbornik Miodrag Ibrovac i njegovo doba, 2012.

Uređuje zbornike „SAVREMENA SRPSKA PROZA“ koji izlaze u Trsteniku, povodom istoimene književne manifestacije, čiji je organizator. Do sada je uredio 30 brojeva ovog zbornika. Pored toga, uredio je preko 30 knjiga u izdanju Narodne biblioteke „Jefimija“ u Trsteniku, uglavnom zavičajnog karaktera. Posebno je doprineo saradnji Narodne biblioteke „Jefimija“ i Kulturno-prosvetne zajednice Srbije na izdavanju preko deset monografija naseljenih mesta opštine Trstenik, u ediciji „Hronike sela“.

Bio je član uredništva časopisa „Jefimija“, a sada je član redakcije časopisa „Bagdala“ i godišnjaka „Ljubostinjska prinošenja“.

Predsednik je Organizacionog odbora kulturne manifestacije „Jefimijini dani“.

Član je žirija za nagradu „Pečat vremena“.

Dobitnik je pesničkih nagrada:

„Milan Rakić“, „Pečat varoši sremskokarlovačke“, „Jefimijin vez“, „Srboljub Mitić“, „Zlatna struna“, „Kondir Kosovke devojke“, „Kočićevo pero“, „Zmaj Ognjeni Vuk“, „Pečat kneza Lazara“, „Hadži Dragan“, nagrade SANU „Branko Ćopić“, „Petrovdanski vijenac“ (u Republici Srpskoj), „Zaplanjski Orfej“, „Zlatni Orfej“, „Srebrno leteće pero“ (Bugarska), i drugih. Dobitnik je „Zlatne značke KPZ Srbije“ i „Godišnje nagrade za kulturu Opštine Trstenik“.

Zastupljen je u više antologija srpske poezije i prevođen na nekoliko jezika.

Član je Udruženja književnika Srbije i član Književnog kluba „Bagdala“ u Kruševcu.

Živi i radi u Trsteniku.

OBJAVLJENE KNJIGE


Knjiga 1
Knjiga 2
Knjiga 3
Knjiga 4
Knjiga 5