Учитавајући гиф

ПОКЛОН-ЗБИРКА „БИБЛИОТЕКА БОШКА НИКОЛИЋА“


Бошко Николић (Доњи Рибник, 1923. – Трстеник, 1991) је био познати пчелар и библиофил. Један је од главних иницијатора оснивања Градске библиотеке у Трстенику, 1954. године. По занимању је био абаџија и трговац. Бавио се и писањем из области пчеларства и историје. Објавио је монографију Црква Светог Архангела у Горњем Рибнику (1984).

Имао је приватну библиотеку од скоро 4.000 примерака веома ретких књига, међу којима је велики број завичајних, као и комплети завичајне и друге периодике. У његовој колекцији се налазе и издања из XIX века, док је највећи број књига објављен у првој половини XX века.

Његове унуке, Зорица Трифуновић и Милица Грујић, са породицама, одлучиле су да Народној библиотеци „Јефимија“ у Трстенику, месеца марта 2021. године, поклоне већи део књига, периодике и друге грађе из ове приватне библиотеке. Тако је, захваљујући њиховој жељи и жељи њиховог деде, Бошка, трстеничка библиотека добила на поклон збирку непроцењиве вредности коју чини око 5.000 библиотечких јединица.

Поклон-збирка „Библиотека Бошка Николића“, заједно са делом намештаја и мобилијара из његове библиотеке, биће обрађена и трајно смештена у посебној просторији у згради старе трстеничке школе „Свети Сава“, док ће део књига бити изложен у холу библиотеке.