Учитавајући гиф

ДИРЕКТОР


Верољуб Вукашиновић

Верољуб Вукашиновић је рођен 14. новембра 1959. године у Доњем Дубичу, код Трстеника. Завршио је студије Југословенске и опште књижевности на Филозофском факултету у Новом Саду. Од 1984. године ради у Трстенику, прво као сарадник за културу, а од 1997. године, до данас, као директор Народне библиотеке „Јефимија“ која је његовим залагањем издвојена из састава Народног универзитета и основана као самостална установа са именом прве српске песникиње.

Објавио је књиге песама: Чежња за вртом, 1993; Повесмо, 1995; Како је тихо Господе, 1999, 2000; Двери у липама, 2001; Опрости јагње бело, 2002; Шумски буквар (песме за децу, 3 издања), 2003, 2006, 2018; Цветна недеља, 2004; Светлост у брдима (изабране и нове песме), 2007; Вртлар, 2008; Лице, 2009; Изнад облака, 2012; Самар (изабране песме), 2014; Свети жар (изабране и нове песме), 2016; Ветар и дажд, 2017.

Објавио је и монографију свог села Доњи Дубич, у едицији „Хронике села“ Културно-просветне заједнице Србије. Приредио Пред дверима, избор из српске молитвене поезије, 2005. Са Марком Недићем уредио је зборник о Добрици Ћосићу Писац и историја, 2004. и приредио зборник Миодраг Ибровац и његово доба, 2012.

Уређује зборнике „Савремена српска проза“ који излазе у Трстенику, поводом истоимене књижевне манифестације, чији је организатор. До сада је уредио 30 бројева овог зборника. Поред тога, уредио је преко 30 књига у издању Народне библиотеке „Јефимија“ у Трстенику, углавном завичајног карактера. Посебно је допринео сарадњи Народне библиотеке „Јефимија“ и Културно-просветне заједнице Србије на издавању преко десет монографија насељених места општине Трстеник, у едицији „Хронике села“.

Био је члан уредништва часописа „Јефимија“, а сада је члан редакције часописа „Багдала“ и годишњака „Љубостињска приношења“.

Председник је Организационог одбора културне манифестације „Јефимијини дани“.

Члан је жирија за награду „Печат времена“.

Добитник је песничких награда:

„Милан Ракић“, „Печат вароши сремскокарловачке“, „Јефимијин вез“, „Србољуб Митић“, „Златна струна“, „Кондир Косовке девојке“, „Кочићево перо“, „Змај Огњени Вук“, „Печат кнеза Лазара“, „Хаџи Драган“, награде САНУ „Бранко Ћопић“, „Петровдански вијенац“ (у Републици Српској), „Заплањски Орфеј“, „Златни Орфеј“, „Сребрно летеће перо“ (Бугарска), и других. Добитник је „Златне значке КПЗ Србије“ и „Годишње награде за културу Општине Трстеник“.

Заступљен је у више антологија српске поезије и превођен на неколико језика.

Члан је Удружења књижевника Србије и члан Књижевног клуба „Багдала“ у Крушевцу.

Живи и ради у Трстенику.

ОБЈАВЉЕНЕ КЊИГЕ


Књига 1
Књига 2
Књига 3
Књига 4
Књига 5