Учитавајући гиф

ИВАН ВЕЛИЧКОВИЋ


Иван Величковић

Иван Величковић је рођен 3. јуна 1957. године у Трстенику. Дипломирао је сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду. Током студирања, као члан екипе Републичког завода за заштиту споменика културе, учествовао је на рестаурацији и конзервацији више манастира: Дечани, Милешева и Бања код Прибоја...

Радио је као професор ликовне културе у Гимназији „Вук Караџић“ и Техничкој школи у Трстенику, као и у више основних школа у општини Трстеник. Касније је на функцији секретара Културно-просветне заједнице у Трстенику, а сада ради у Народној библиотеци „Јефимија“ у Трстенику као библиотекар Завичајног одељења.

Самостално је рестаурирао и конзервирао иконостасе цркава: Свете Тројице у Трстенику (нови из 1924. и преостали део старог из 1826. године), Светог Архангела Гаврила у Горњем Рибнику (из 1824) и Светог пророка Илију у Михајловцу, као и столице – стасидије, такође у цркви Свете Тројице у Трстенику.

Аутор је и два мозаика у цркви Пресвете Богородице у Бучју код Трсеника.

Годинама ради и на дизајнирању, ликовном и техничком уређењу књига, часописа, плаката...

Члан је редакција и ликовни и технички уредник зборника „Савремена српска проза“, годишњака „Љубостињска приношења“, раније часописа „Јефимија“ и часописа „Дубрава“. Члан је и организационих одбора културних манифестација „Јефимијини дани“ и „Савремена српска проза“.

Излагао је на више групних изложби (Београд, Нови Сад, Приштина, Трстеник...).

Са Момчилом Р. Тодосијевићем је аутор књиге Поменик ратницима трстеничког краја 1912-1918. објављене крајем 2018. године.

Носилац је „Грамате Епархије жичке“, као и више признања, диплома, захвалница. Награђиван је и за дизајн и ликовно уређење на Сајму књига у Крушевцу.

Живи и ради у Трстенику.

ИЗАБРАНИ РАДОВИ


Књига 1
Књига 2
Књига 3
Књига 4
Књига 5