Учитавајући гиф

POKLON-ZBIRKA „BIBLIOTEKA BOŠKA NIKOLIĆA“


Boško Nikolić (Donji Ribnik, 1923. – Trstenik, 1991) je bio poznati pčelar i bibliofil. Jedan je od glavnih inicijatora osnivanja Gradske biblioteke u Trsteniku, 1954. godine. Po zanimanju je bio abadžija i trgovac. Bavio se i pisanjem iz oblasti pčelarstva i istorije. Objavio je monografiju Crkva Svetog Arhangela u Gornjem Ribniku (1984).

Imao je privatnu biblioteku od skoro 4.000 primeraka veoma retkih knjiga, među kojima je veliki broj zavičajnih, kao i kompleti zavičajne i druge periodike. U njegovoj kolekciji se nalaze i izdanja iz XIX veka, dok je najveći broj knjiga objavljen u prvoj polovini XX veka.

Njegove unuke, Zorica Trifunović i Milica Grujić, sa porodicama, odlučile su da Narodnoj biblioteci „Jefimija“ u Trsteniku, meseca marta 2021. godine, poklone veći deo knjiga, periodike i druge građe iz ove privatne biblioteke. Tako je, zahvaljujući njihovoj želji i želji njihovog dede, Boška, trstenička biblioteka dobila na poklon zbirku neprocenjive vrednosti koju čini oko 5.000 bibliotečkih jedinica.

Poklon-zbirka „Biblioteka Boška Nikolića“, zajedno sa delom nameštaja i mobilijara iz njegove biblioteke, biće obrađena i trajno smeštena u posebnoj prostoriji u zgradi stare trsteničke škole „Sveti Sava“, dok će deo knjiga biti izložen u holu biblioteke.