Почетна О БИБЛИОТЕЦИ ОДЕЉЕЊА ОДЕЉЕЊЕ У В. ДРЕНОВИ

Одељење у Великој Дренови


dobrica1Ч
италаштво у Великој Дренови спознаје трагове појавом прве Школе, у Доситејевом таласу оснивања четрдесетак школа широм Карађорђеве Србије, 1813. године.

Са прекидима и у разним институционалним облицима, истрајало је до 1966. године када је Народна библиотека Велика Дренова добила свој дом у згради у којој и данас ради (грађанска кућа из друге половине XIX века, успешно прилагођена потребама садашње намене).

Оснивач обновљене библиотеке био је Добрица Ћосић, чије монументално књижевно дело чини част Ћосићевом родном селу. Тако се ова установа надалеко зна и као Завичајна библиотека Добрице Ћосића.

За Велику Дренову и њену Библиотеку, уз Добрицу Ћосића везују се и двојица завичајних великана: Патријарх Српске православне цркве Герман (Ђорић) и први доктор агрономске науке у Србији академик Драгомир Ћосић, који су своје библиотеке поклонили Библиотеци родног села.

Данас ова библиотека има око 15.000 књига, преко три стотине чланова, збирку значајне завичајне и историјске грађе, и сматра се једном од најбоље уређених сеоских библиотека.


kamen2


swirl

nbs
krusevac

ministarstvo
opstina