Учитавајући гиф

БИОГРАФСКИ ЛЕКСИКОН


  • ХРИЗОСТОМ /Пајић/

ХРИЗОСТОМ /Пајић/ (1916-1995), архимандрит, старешина манастира Рача.

Рођен је 21. фебруара 1916. године у Риђевштици код Трстеника.

Након смрти своје супруге потражио је утеху у Студеничкој испосници код оца Нестора. Замонашен је 1935. године у манастиру Горњак код Петровца на Млави. За јерођакона је рукоположен 1936. године, а за јеромонаха 1938. године, након чега је, под монашким именом Хризостом, био и у манастирима Раваница и Сићево. Јеромонах Хризостом (Пајић), одлуком надлежних црквених власти 1946. године шаље се у пуст и спаљен манастир Витовницу и поставља за игумана. У манастир Руденицу је дошао 24. септембра 1958. године, а од 3. марта 1961. до 4. септембра 1995. године је старешина манастира Рача код Бајине Баште.

Године 1964. је ишао на поклоничко путовање у Свету земљу, у Јерусалим.

Хаџи-Хризостом као старешина манастира Рача, заједно са вредним братством, успео је да подигне нов конак на месту спаљеног у порти манастира, да подигне на манастирском имању „Манастирске станове“ – конак на два спрата са капелом и приземљем, изврши поправке пода у манастирској цркви, уклањањем похабаног дрвеног патоса и постављањем мермерног пода. Био је и иницијатор и започео је градњу још једног конака северно од цркве, на месту где је била дотрајала стара качара и стари дотрајали конак.

Писао је духовне песме које је посветио, како сам рече: „Сенима књижевника XVII и XVIII века, Кипријана, Јеротеја и Гаврила Стефановића Венцловића, пострижника манастира Раче“.


„ПОКРОВ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ“

У МАНАСТИРУ РАЧИБогомајка Света Покровом покрива,

Свакога верника, који Је поштива.

Благо сваком оном, кој се Њојзи моли;

Свакој муци тај ће лако да одоли.


Посте да постимо, Причест да примамо,

И у Рачи Светој, Славу да славимо.

Славу да славимо, Бога да молимо,

Покров Богомајке, од сад празнујемо.


Објављене књиге: Поклоничко путовање у Свету земљу, Бајина Башта, 1965; Духовне песме, Бајина Башта, 1986. и 2006; Путописи, дневник, изабране песме, Бајина Башта, 2007.

Архимандрит Хаџи-Хризостом Рачанин се упокојио у Господу 4. септембра 1995. године у манастиру Рачи, где је и сахрањен.

Очевим стопама пошла је и његова ћерка, која се као монахиња Параскева налази у манастиру Дренча код Александровца жупског.

КЊИЖЕВНА ДЕЛА И ФОТОГРАФИЈA